50 dkg kifejtett bab,
3 db sárgarépa,
2 db fehérrépa,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 pár bécsi virsli,
1 bő marék csipetke,
3 dl tejföl,
fél kötés petrezselyem,
só, babér, zsír, pirospaprika
|
A kifejtett babot megmosom és felteszem főni. Ha felforrt és habja van, megvárom, míg már nem lesz új habja, leszűröm és új vízben ismét odateszem. Megsózom és belekarikázom a répákat, beledobok 1-2 babérlevelet. Fedő alatt, kislángon főzöm kb. fél órát, de lehet, hogy több kell neki, hogy megpuhuljon, a babtól függ. Közben megreszelem a hagymát és fokhagymát, felaprítom a petrezselymet, és ha éppen nincs a mélyhűtőben, megcsinálom a csipetkét.
Egy tojást felkeverve pici sóval, gyúrj össze annyi finomliszttel, amennyit csak bele tudsz dolgozni. Ha a tészta kőkemény, nyújtsd ki kb. 0,7-1 cm vastagságúra, és csipkedd el kisujjkörömnyi (vagy kisebb) darabokra. Vigyázz, hogy ne lapuljanak el a lecsipkedett darabok! Frissen 2-3 perc alatt megfő, fagyasztva 5-10 perc, szárítva 20-25 perc kell hozzá.
Felkarikázom a virslit is, félcentis darabokra. Ha a bab már puha, csinálok egy hagymás-fokhagymás-tejfölös rántást, berántom, beleteszem a csipetkét, és ha a csipetke megfőtt, belekeverem a petrezselymet és a virslit.
Finomliszt kell bele, alapnak egy evőkanálnyi, és ahány adag lesz az étel, annyiszor negyed-fél evőkanál lisztet adjunk még hozzá. Annyi zsírt kell megforrósítani (kb. egy nagy tyúktojásnyit), hogy a lisztet szépen felvegye, és mint egy sűrű folyadékot, úgy lehessen keverni. Ha nagyon morzsás a kutyulék, kevés a zsír, pótolni kell. A zsírt jól megforrósítjuk, beletesszük a megreszelt hagymát és fokhagymát, és kisütjük belőle a vizet. Ezután 2 púpozott ek lisztet adunk hozzá, és folyamatosan keverve eldolgozzuk a zsírban. Addig pirítjuk folyamatosan kevergetve, míg világos zsemleszínű nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, beleteszünk egy kávéskanálnyi pirospaprikát, jól elkeverjük benne, majd a tejföllel alaposan elkeverjük. Ezután a forró, zubogó levesbe csurgatjuk, folyamatos keverés mellett, nehogy megcsomósodjon.
Egyet rottyantok még rajta, és kész is. Egy kanál friss tejföllel tálalom, esetleg némi apróra vágott kaporlevéllel. Nagyon finom, könnyű nyári étel, túrós csusza vagy smarni előtt ideális.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|